Een dwaas kan de naam zijn die aan de gewone mens wordt gegeven die voortdurend uitlegt wat hem overkomt, wat hij doet of wat door anderen wordt gedaan. Hij doet dit zo volkomen aannemelijk -voor zichzelf en de zijnen- dat grote gebieden van het leven en denken logisch en waar lijken te zijn.
Op een dag werd zo'n dwaas met een kruik naar een wijs man gestuurd om wat wijn te halen.
Onderweg liet de dwaas, door zijn onoplettendheid, de kruik tegen een rots vallen.
Toen hij bij het huis van de wijze kwam, gaf hij hem het oor van de kruik en zei: 'Dinges stuurt u deze kruik, maar een afschuwelijke steen stal hem van mij.'
Geamuseerd en verlangend de samenhang van zijn verhaal te onderzoeken, vroeg de wijze: 'Als de kruik is gestolen, hoe kunt u me dan het oor geven?'
"Ik ben niet zo gek als de mensen wel denken,' vertelde de dwaas hem, 'daarom heb ik het oor meegebracht om mijn verhaal te bewijzen.'

Geplaatst op; 29-03-2015

Terug naar mijn blog