Wat is Ashtanga Yoga?

Ashtanga yoga is een yogavorm die al werd beschreven door Patanjali in zijn Sutra’s . 
Het is vermoedelijk al 5.000 jaar oud. Het hedendaagse Ashtanga yoga kwam naar het westen door 
Sri K. Pattabhi Jois die het begon te studeren op zijn 12e bij zijn Guru Sri Krishnamchary. 
Vandaag de dag worden er nog mensen opgeleid door zijn zoon, Manju Jois.

Ashtanga betekent de acht ledematen of het achtvoudige pad. 

• Yama (morele code - zelfbeheersing)
• Niyama (zuivering en leer)
• Asana (integratie van lichaam en geest door fysieke activiteit)
• Pranayama (beheersing van de ademhaling)
• Pratyahara (beheersing van de zintuigen)
• Dharana (concentratie)
• Dhyana (meditatie)
• Samadhi (contemplatie - de stille staat van gedachteloos bewustzijn)

Het is anders dan de meeste andere vormen van yoga in het westen. Door middel van vinyasa’s ( vloeiende bewegingen) worden de asana’s (statische houdingen) aaneengeschakeld. Er wordt gewerkt met de Ujjayi ademhaling. Dit is een speciale vorm van ademhalen die ook wel wordt omschreven als oceaanademhaling. Hierdoor ontstaat er een bijzondere warmte (prana = levensenergie). Het lichaam gaat zweten en er ontstaat een goede doorbloeding. Afvalstoffen worden afgevoerd, spieren, pezen, zenuwen, klieren, botten en organen worden versterkt. Maar ook op het geestelijke vlak zorgt het voor bewustwording. De ademhaling trekt je aandacht naar binnen. Door het beheersen van de ademhaling komen lichaam en geest tot rust.

"Yoga is 99% practice, 1% Theory" 
Pattabhi Jois

 

Hoewel Ashtanga yoga fysiek veeleisend kan zijn, ligt de nadruk niet op spierkracht ontwikkelen of jezelf verder in een houding duwen, met wilskracht. De nadruk in Ashtanga ligt bij de adem. „ BREATH IS YOGA” De Ujjayi adem moet lang zijn, en diep resoneren aan de achterkant van de keel en toch ontspannen aanvoelen. Elke beweging is een inademing of uitademing, en elke asana wordt vijf ademhalingen aangehouden (Mysore training kan dit ook langer zijn). 

De ademhaling techniek wordt beschouwd als „ het huwelijk van adem en beweging”. 


Daarnaast maak je gebruik van „Drishti’s”. 

Drishti is een punt waar je naar kijkt of op focust. Maar het doel hier is niet ons fysieke kijken naar je Drishti maar om je aandacht te focussen op de details van de oefening, de adem, de bandha’s en de geest.  Het geheel resulteert in een verbeterde circulatie, een licht en sterk lichaam, en een rustige, vrije geest.

 

Na de staande reeks komt de zittende reeks asana’s (houdingen) die aan elkaar vloeien door de Vinyasa (flow, synchroniteit van ademhaling en beweging). Ashtanga vinyasa zorgt dat de levensenergie (prana) vloeit, stroomt en ademt. Ashtanga Yoga is een intensieve vorm van yoga. Het doel is zoals bij elke vorm van yoga, Samadhi, ( contemplatie - de stilte van gedachteloos bewustzijn). Door het beoefenen van een vaste reeks houdingen, met de juiste ademhaling, kan je je zintuigen naar binnen trekken, je ogen sluiten. Je lichaam en geest vloeien samen en de workout wordt een meditatie in beweging. 

 

"Practice and all is coming" 
Pattabhi Jois.


Les inhoud


Bij Ashtanga yoga werk je volgens de tradities. 
Je begint altijd met Sūrya namaskāra, (zonnegroet A) gevolgd door Sūrya namaskāra B. 
Hierna volgt de staande serie. Na de staande serie heb je de Primary series(Yoga Chikitsa), Intermediate series (Nadi Shodhana)or Advanced A, B, C, or D (Sthira Bhaga) series. Je eindigt met de afsluitende houdingen. De belangrijkste is de Primary serie omdat het de basis vormt voor het gehele Ashtanga systeem. 
Soms kan je jaren bezig zijn met de Primary serie. Sommige mensen leren de moeilijkere houdingen maar het doel is niet de houdingen maar het terugtrekken van de zintuigen zodat je naar binnen gefocust blijft.

Opbouw/tijdschema les voor de gevorderde leerling. 

5 min. Korte concentratie
Na 30 min. Klaar met Sūrya namaskāra A+B en staande houdingen
Na 75 min: beginnen bij de Sirsasana
Na 85 min: eindigen met Savasana

De gehele les duurt ongeveer 1 ½ uur. 
We eindigen altijd in Savasana waarbij je ongeveer 5 à 10 minuten volledig ontspant. 
Bij een beginnersgroep kan er afgeweken worden van de gehele serie.