Wat is Hatha Yoga?

Het woord Yoga is afgeleid van het woord Yog, dat in het Sanskriet vereningen/verbinden betekent.

 

Hatha = de zon + de maan

 

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën (Shiva en Shakti) samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha yoga pradipika. Dit wordt nog steeds gezien als de bijbel van het hedendaagse yoga. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste, ‘koninklijke’ yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhaling uit.

Hatha yoga wordt vandaag de dag op vele verschillende manieren onderwezen. Dit is vaak afhankelijk van de leraar en waar die zijn opleiding heeft gevolgd. Zo kan het zijn dat de yoga houdingen (asanas) in een hatha-flow (aaneenschakeling van houdingen) worden gegeven. Meer traditioneel is werken in fases:

Sthira sukham asanam

Sthira= standvastig, stabiel, onbewegelijk

Sukham= comfortabel, gemakkelijk

Asanam= houding 

  • Voorbereiding: in een neutrale houding observeer je rustig jezelf in het hier en nu.
  • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze neem je een houding aan. Zonder te forceren of jezelf in een houding te laten duwen door een ander. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Het gaat om wat je voelt/ervaart in een houding. 
  • Aanhouden: Je blijft gedurende enige tijd rustig ademend in de houding. Je bent kalm maar niet ontspannen je spreid juist de spanning over verschillende spieren. 
  • Waarneming: in een rusthouding observeer je de uitwerking van de houding. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.


De grote Indiaas wijsheden hebben vele methodes ontwikkeld, zodat elk mens de mogelijkheid heeft om de betekenis van het leven te vinden en begrijpen door zijn eigen fysieke en mentale capaciteiten. Alle wegen van Yoga leren de mens discipline en zelfcontrole. Ook al lijken de verschillende Yogawegen anders, de essentie blijft hetzelfde: Zelfrealisatie.

Er zijn vier soorten mensen op deze wereld: de intellectuele, de actieve, de emotionele en de bezinnende.

Degenen die intellectueel zijn volgen de weg van Jnana Yoga, de weg van wijsheid en scherpzinnigheid.
Degenen die actief zijn volgen de weg van Karma Yoga, de weg van actie en onbaatzuchtige dienstbaarheid.

Degenen die emotioneel zijn volgen het pad van Bhakti Yoga, de weg van devotie en liefde, waar de persoonlijkheid opgelost en het individu één wordt met het Hogere.

Degene die de meeste waarde hechten aan bezinning zullen de weg van Raja Yoga( de Koningklijke weg”) volgen, de manier die is ontworpen om de geest de controleren en te overmeesteren door mentale concentratie. Een tak van Raja Yoga is Hatha Yoga dat de Yogi voorbereidt op de hogere niveaus van Raja Yoga.


Klassieke hatha yoga (Swami Sivananda)                                                                                                                      

Ik heb mijn opleiding gevolgd bij Arhantha Yoga India. De Arhanta Yoga volgt de rijke traditie en filosofie van Swami Sivananda en Sri Vivekananda en vereist een samenvoeging van de verschillende wegen van Yoga. Swami Sivananda herkende dat ieder mens beschikt over intellect, hart, lichaam en geest en adviseert daarom dat iedereen bepaalde technieken uit elke weg moet beoefenen. Rekening houdend met de individuele aard en voorkeur kan iemand een bepaalde weg van Yoga benadrukken.

 
Een vast patroon
De les is opgebouwd uit concentratie, ademhalingsoefeningen, zonnegroeten,houdingen en ontspanningsoefeningen.

We oefenen de Kapalbhati en Anulom Vilom en de 
Yogische ademhaling.

De les wordt begonnen met een korte ontspanning, gevolgd door zonnegroeten en een vaste serie aan houdingen en beëindigd met concentratie en ontspanningsoefeningen.